Groeiende markten

Groeiende markten

Geplaatst op

Waarom de markten dit jaar moeten blijven groeien

Een overheidsstillegging werd afgelopen Vrijdag afgewend toen President Trump een omnibusrekening van $1.3 triljoen ondertekende, bestaande uit 2.232-paginas. De deadline was vrijdag middernacht en het wetsvoorstel kwam eind woensdag uit.

Niemand had echt de tijd om er doorheen te gaan, en dat is met opzet.

Het feit dat niemand echt wist wat er in zat – afgezien van de redactiecommissies en de lobbyisten die het vol met varkensvlees volpropten – spreekt boekdelen over hoe de zaken van de mensen in onze democratie worden uitgevoerd.

Theoretisch leven we nog steeds in een republiek, maar de vraag is: Wie vertegenwoordigt precies wie in Washington?

Maar laten we eens kijken naar de drijvende kracht achter de huidige gemanipuleerde economie en vervalste markten – de Federal Reserve.

Een van de belangrijkste redenen waarom centrale banken hun historisch goedkope geldbeleid hebben aangehaald, is dat het goedkoop maken van geld betekent dat banken het uitlenen aan de belangrijkste economie. De overtuiging was dat het uiteindelijk Main Street zou stimuleren.

Maar het is gewoon niet gebeurd. De winst is allemaal naar Wall Street gegaan.

Verslagen over het bruto binnenlands product (bbp) van de VS voor het vierde kwartaal van 2017 waren niets om naar huis over te schrijven. Met een jaarlijkse groei van 2,6% was de groei 0,3% lager dan verwacht. Dat soort resultaten is op zijn best minimaal.

Helaas vonden de financiële media het positief, omdat de reële persoonlijke consumptie met 2,80 procent toenam. Maar laten we dieper graven…

De consumenten vertegenwoordigen ongeveer 70% van het bbp. Als je onder de oppervlakte kijkt, zie je dat het consumenten eigenlijk niet goed gaat op drie kerngebieden die consumenten in staat stellen te spenderen.

Ten eerste is er inkomen en loon. Het reëel beschikbaar inkomen is in het vierde kwartaal dan ook slechts met 1,80% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ongeveer 80% van de werknemers ziet een vlakke tot afnemende loonstijging.

Verpakt binnen die gegevens wordt er ook gerapporteerd over persoonlijk sparen. In de afgelopen maanden daalde de Amerikaanse spaarquote tot het laagste niveau van de afgelopen 70 jaar. De enige keer dat het zo laag zweefde was vlak voor de recente financiële crisis.

Ten tweede is er de schuld van de kredietkaart. In de laatste vier kwartalen is het jaarlijks met ongeveer 6% gestegen. Dat is drie keer sneller dan het tarief in de jaren na de financiële crisis, en een verdubbeling van de stijging van de inkomsten. Voor Main Street betekent dit dat zij gelijke tred houden met de kosten door meer schulden te maken.

De Federal Reserve van Atlanta heeft zijn groeivooruitzichten voor het eerste kwartaal teruggebracht van 5,4% tot 1,8%.

Goldman Sachs, mijn oude werkgever, verlaagde zijn eigen groeiprognose tot onder de 2 procent.

De belofte van centrale bankiers is dat ze door geld in de economie te pompen de echte mensen zouden helpen. Maar de gegevens bewijzen allesbehalve.

Maar zij moeten de markten blijven ondersteunen. Ze zijn zich er maar al te goed van bewust dat door de media gehypete, door de overheid geconstrueerde “groei” niet echt is.

Ondanks de laatste turbulentie in de markt is nog steeds de langste rally in de geschiedenis. In de loop van de negen jaar sinds de crisis verdrievoudigde de S&P 500-index bijna in waarde na op 9 maart 2009 een dieptepunt van 676,53 te hebben bereikt.

Dat is een streak zonder enige daling van 20% of meer, waardoor deze stierenmarkt de tweede langste ooit.

Velen in de reguliere media schrijven dit goede marktvermogen toe aan “wereldwijde economische groei en hogere bedrijfswinsten”.

Zij weten beter, en u zou dat ook moeten doen.

De waarheid is, is het allen over $21 triljoen dat door, en van, de belangrijkste centrale banken van de wereld wordt vervaardigd.

Dat geld wordt uit de lucht gegrepen.

Maar de laatste tijd is het interessanter geworden. De markt is nerveus over het handelsbeleid van Trump, waardoor de markten de afgelopen weken zijn gekelderd.

De volatiliteit hangt ook samen met de vrees van de markt dat de bevoorrading van de centrale banken te snel zal afnemen, hetzij door inflatie, hetzij door groei.

Deze factoren zullen dit jaar blijven leiden tot intermitterende angst en volatiliteit – maar collusie van de centrale bank zal nergens naartoe gaan. De hoofden van die banken zullen doen wat ze moeten doen om de markten en de economieën te ondersteunen.

Ja, de Fed heeft zijn pinprick renteverhogingen uitgevoerd. En de Bank of England heeft bijvoorbeeld de rente verhoogd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dit voorbeeld echter niet gevolgd. Zij zijn de grote houvast.

Dat is belangrijk voor de markten en uw geld, omdat het de wereldwijde tarieven op relatief hetzelfde niveau zal houden. Dat zou de markten temperen om niet te hard te reageren op de geruchten over wandelingen, zoals we begin februari in de VS zagen.

Zelfs centrale banken die beleidswijzigingen doorvoerden, waren terughoudend om te snel te verhogen. Ze willen ervoor zorgen dat de geldslangen proberen de aanhoudend lage inflatie en groei te verhogen.

Dat betekent dat dit beleid op wereldschaal relatief van toepassing zal blijven. Centrale banken willen ervoor zorgen dat hun respectieve financiële markten zo lang mogelijk worden volgestouwd met gefabriceerd geld. De ECB kan weliswaar een positie innemen, maar dat is geen uitzondering.

Economen begrepen dit beleidsklimaat en hadden hun groeivooruitzichten verhoogd. In een eind januari gehouden enquête waren zij het erover eens dat de wereldeconomie in 2018 met 3,7% en in 2019 met 3,6% zou groeien. Die stijging was beter dan hun aanvankelijke prognoseonderzoek.

 

Ik beschouw dit als een zoveelste poging om het lijkt alsof het beleid van de centrale banken werkt. Maar op basis van de realiteit mag je niet verwachten dat de economie zo sterk zal groeien als voorspeld. Deze kloof laat de centrale banken ruimte om de renteverhoging af te remmen.

Van de grote centrale banken wordt verwacht dat zij het jaar gemiddeld zullen afsluiten met een activaboekhouding in totale omvang op de plaats waar deze is begonnen.

Terwijl er enkele kleine tariefverhogingen hier en daar door de Fed, en milde tweaken van massieve asset boeken, zal het algemene verhaal hetzelfde blijven.

Maar er is nog een andere reden om te geloven dat de stierenmarkt langer zou kunnen lopen dan de meeste mensen verwachten.

Met de recente goedkeuring van de belastingrekening van GOP, zal het geld dat S&P 500 en andere bedrijven zullen besparen uiteindelijk in de handen van Wall Street terechtkomen. Dit zal zich spelen doordat grote banken hun eigen aandelen zullen terugkopen en de bonussen voor CEO’s zullen versterken.

Zoals de analyse van JPMorgan Chase onlangs opmerkte: “S&P 500-bedrijven zullen in 2018 een recordbedrag van 800 miljard dollar van hun eigen aandelen terugkopen. Deze zullen worden “gefinancierd door besparingen op belastingen, sterke inkomsten en de repatriëring van contanten die in het buitenland worden aangehouden”.

Dat cijfer blaast $530 miljard in aandelenterugkoop over 2017 weg. Tot nu toe hebben bedrijven al meer dan $ 151 miljard aan buybacks aangekondigd sinds het begin van het jaar.

Dit is nog een reden waarom de beurs zich dit jaar zou moeten blijven herstellen, zelfs met een toenemende volatiliteit.

Bedrijven die met belastingverlagingen te maken hebben, worden nu in een andere vorm van beleidsmotieven gestopt bij het kopen van hun eigen aandelen. Zelfs JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon noemde de belastingverlagingen een andere vorm van kwantitatieve versoepeling.

Ja, het is waar dat de aandelenmarkt dit jaar een aantal sterke dalingen heeft gekend, waaronder een sterke daling begin februari. Dan levert de Dow in één sessie 1.175 punten op, een recordaantal van een dag.

Om dat te bestrijden, werd $113.4 miljard van buybacks aangekondigd in Februari, verpletterend een driejarig hoogte. U moet op zoek naar meer van deze terugkopen en voortgezet centrale bank, gemakkelijk geld beleid om de markten in de komende maanden op te heffen.

Het eindresultaat is, kunt u verwachten dat deze rally voort te zetten met regeringen en centrale banken aan te sporen tot een sterke wereldwijde economische groei, terwijl hun beleid te handhaven – in het geval dat.

Of de echte groei Main Street of niet raakt, zullen de hogere collectieve inkomens en de belastingsverminderingen van de V.S. ook bedrijven van meer geld voorzien om hun eigen aandelen te kopen. Deze vicieuze cirkel zal doorgaan – tot het niet kan.

Gerelateerde berichten

Olieprijzen, zijn vaten van $60 betere investeringen dan $100 vaten?

Waarom olieproducenten een voorkeur hebben voor 60 USD/vat Meer dan 100 USD/vat Sterke kasstromen, hogere dividenden en inkoop van eigen...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden